Probleemgedrag bij honden kan heel vervelend zijn. Het kan uw dagelijkse leven ernstig ontwrichten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de hond agressie vertoont naar andere honden waardoor u niet meer ontspannen met hem op straat kunt lopen.

Andere voorkomende ”problemen” kunnen zijn; de hond kan slecht alleen thuis zijn; hij maakt dingen in huis kapot of blaft de hele dag waardoor u last kunt krijgen met de buren. Ook kan uw hond zodanig angstig zijn voor mensen dat het vervelend wordt om nog bezoek te ontvangen. Vaak is het (probleem)gedrag dat uw hond vertoont echter wel normaal hondengedrag; blaffen naar en bijten in dingen is voor een hond heel normaal gedrag. Maar kan voor u wel heel hinderlijk zijn…

Probleemgedrag kan ontstaan zijn door allerhande oorzaken. Er kan bijvoorbeeld een verstoorde rangorde relatie tussen de eigenaar en hond zijn, of de hond heeft in zijn jeugd een trauma opgelopen maar soms kan de oorzaak ook niet direct aanwijsbaar zijn.
Eigenaren hopen helaas vaak ten onrechte dat een cursus op een hondenschool het probleemgedrag kan oplossen. Echter, dergelijk gedrag is in het algemeen niet in een groepsles op te lossen.
Bij Hondenschool de Viervoeter kan Barbara als gedragstherapeut u en de hond individueel begeleiden. Indien het nodig is kan dit in samenwerking met een dierenarts (bijvoorbeeld bij medicatie- ondersteuning).

De begeleiding vindt bij u thuis plaats, omdat het ”probleem” zich hier voordoet of in de directe omgeving en kan het beste daar geobserveerd en geanalyseerd worden. Na deze analyse en observatie wordt er een diagnose gesteld en een behandelplan/therapie ingesteld die past bij de mogelijkheden van u en de hond. U gaat dan, met ondersteuning van de gedragstherapeut, zelf aan de slag met het gedrag van de hond. Eventueel is er daarna de mogelijkheid tot het volgen van groepslessen.

Gedragstherapie:
Het beroep ”Kynologisch Gedragstherapeut” kent geen wettelijke bescherming; iedereen kan zich zo noemen. Door het lidmaatschap van Alpha (Vereniging van Gedrags-therapeuten voor Honden) weet u als hondenbezitter dat u te maken heeft met een afgestudeerd gedragstherapeut die een erkende opleiding heeft gevolgd en die zich conformeert aan de door de vereniging opgestelde gedragscode en eisen, zoals verplichte terugkerende na- en bijscholing.